Hollywood Yıldızları ve Türk Oyuncular Bir Arada... Hollywood'un İlk ve Tek Atatürk Filmi: Paralı Askerler - You Can't Win 'Em All

  Hollywood, tarihe adını bir şekilde yazdırmış, ulusların tarihi seyrini değiştirmiş Gandhi, Mandela gibi birçok ismi konu alan sayısız film çekti ve bu yapımlar dünya çapında izlendi. Peki, Hollywood neden emperyal dünya düzenine karşı savaşmış ve kazanmış olan ilk lideri, Mustafa Kemal Atatürk'ü konu alan filmler çekmiyor? 
  
  Bu yazımızda size hem bu soruyla ilgili çok konuşulan bir teoriyi aktaracağız hem de Hollywood'un ilk ve tek Atatürk konulu filmini tanıtacağız; Paralı Askerler - You Can't Win 'Em All


Paralı Askerler

  Hollywood Atatürk filmi You Can't Win 'Em All başrollerinde Tony Curtis, Charles Bronson gibi dönemin en parlak isimlerini barındırıyor. Türk sinemasının unutulmaz ismi Fikret Hakan da Albay Ahmet Elçi rolüyle karşımıza çıkıyor.

  Bir süre Amerikan ordusunda görev yapmış iki paralı asker Adam Dyer ve Josh Corey Thompson marka makineli tüfeklerle dolu bir tekneyle İzmir'e gelirler. Silahları en yüksek teklifi verene satacaklardır. Yani kimin kullanacağı umurlarında değildir. İlk olarak Yunan ordusuyla karşılaşırlar, çatışırlar ama kaçmayı başarırlar. Daha sonra bölge valisi olan Osman Bey'e muhafızlık yapan, daha önce de Osmanlı ordusunda görev yapmış Albay Ahmet Elçi (Fikret Hakan) ile buluşurlar. Osman Bey üç kızı ile birlikte İzmir üzerinden Avrupa'ya kaçmak için yüksek miktarda altın stoklamıştır kendisine. Albay Ahmet Elçi ve iki paralı asker silahlarla birlikte İzmir'e doğru yola koyulurlar ama yolda Kuvay-ı Milliye'nin saldırısına uğrarlar. Kuvay'ı Milliye geri püskürtülür ama yolun geri kalanına atlarla devam etmek zorundadırlar.


Fikret Hakan Hollywood


 Albay Ahmet'in asıl niyeti de burada ortaya çıkar. Osman Bey'in altınlarını alıp Roma'ya kaçma planları yapmaktadır. Mola verdikleri köy Yunan baskınına uğrayınca işler değişir. Kızların dadısı Ayla kargaşa esnasında Ahmet Elçi'yi öldürür. Amerikalı iki paralı asker de kızlarla birlikte bir Yunan kamyonuna atlayıp İzmir'e gelirler. İzmir kurtarılmıştır ama düşman kaçarken her yeri ateşe vermiştir. Şehir harap olmuştur. Paralı Askerler tam bir gemiye atlayıp kaçacakları esnada Kuvay-ı Milliye gemisi tarafından önleri kesilir ve Atatürk'ün huzuruna götürülürler. 


You Can't Win 'Em All Atatürk


 Huzura geldiklerinde bir de ne görsünler; kızların dadısı Ayla aslında Kuvay-ı Milliye istihbaratçısıdır. Atatürk'ün yakınındaki isimlerdendir. Atatürk'ün asıl amacı silahlar ya da altın değil Amerikalıların farkında olmadan taşıdıkları, tarihi Kuran'dır. Atatürk iki Amerikalı'nın bir daha geri dönmemek şartıyla ülkeden çıkmalarına izin verir. 




  Paralı Askerler - You Can't Win 'Em All özetle böyle peki ama neden daha sonra hiç Atatürk konulu film çekmedi Hollywood? Çünkü film o dönem Türkiye'de yasaklanmıştı. Kimilerine göre bazı gazeteciler kendilerine röportaj vermeyen Charles Bronson'a kızıp film hakkında karalama kampanyası başlattılar ve film bu yüzden yasaklandı. Hollywood da daha sonra Atatürk konulu bir film çekmedi. Diğer bir görüş ise Atatürk'ün emperyalizme karşı verdiği savaş Hollywood tarafından çekilmek istenmiyor.

  Film Türkiye'de artık yasak değil tabi ve bütün tartışmaların ötesinde Paralı Askerler - You Can't Win 'Em All Hollywood'un Atatürk konulu tek filmi olması münasebetiyle izlnemesi gereken bir film.


1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.