Geleceğe Ayna Tutan, Kült Olma Yolunda İlerleyen Bir Dizi : Black Mirror

 Teknoloji'nin zararlarını ve karanlık tarafını anlatan birçok yapımla karşılaştık. Fakat hepsi birer klişe olmanın ötesine geçemediler. Black Mirror hariç...



black mirror konusu


  Black Mirror klasik türlerin dışına çıkmayı başarmış, 2011'den beri yayınlanan ve bugüne kadar sadece 13 bölümü izleyicisiyle buluşmuş olan İngiliz mini televizyon dizisidir. Drama, macera, bilim kurgu türünde olan diziyi özgün kılan özelliği aynı zamanda hiciv özellikleri taşıyan bir dizi olması. Dizi her bölümde farklı oyuncularla farklı bir konuyu işliyor. 



black mirror konusu


  Dizi hakkındaki bu genel bilgilere her yerde ulaşabilirsiniz zaten. Fakat biz biraz daha derine inip dizinin vermek istediği mesajı, 'Kara Ayna'dan izleyenlere yansıtılan, aslında toplumsal yaşantıya çok da uzak olmayan gerçekleri aktarıyoruz.



black mirror konusu


  Black Mirror konusu itibariyle bize, toplumsal yaşamımızı etkisi altına alan teknolojinin geleceğimizi nasıl etkileyebileceğini, insanların teknolojik aletlerin güdümüne girerek adeta birer akıllı telefona dönüşüp robotik canlılar haline gelebileceği gerçeğini anlatmaya çalışıyor. Bu gerçeklikleri anlatmanın binlerce yolu var fakat Black Mirror bunları anlatmanın en çarpıcı ve izleyenler üzerinde en fazla etki bırakabilecek hatta absürd denebilecek olan yollarını bulmuş.



black mirror konusu


  Dizinin her bölümü süre olarak da farklılık gösteriyor ve kısa film tadında geçiyor. Dikkat kesilerek ve kafa yorarak izlediğinizde 'bu kadar da olmaz' diyeceğiniz, mükemmel bir zeka, çalışma ve profesyonellik sonucu oluşturulmuş bir ütopyanın gerçekte de var olduğu duygusuna kapılıyorsunuz. Bunda elbette ki oyuncuların da katkısı var çünkü rollerine o kadar adapte olmuşlar ki sanki dizide yaşanan absürd derecedeki ütopik durumlar hepimizin hayatında gerçekten de varmış gidi hissettiriyorlar.



black mirror konusu


Black Mirror konusu ve sürükleyiciliği itibariyle zaman kaybetmeden izlenmesi gereken bir dizi.


3 yorum:

  1. Dizinin san junipero isimli bölümünü hala arada açıp açıp izliyorum. Bu bölümü, benim için en iyi black mirror bölümü olmasının yanı sıra en iyi dizi bölümlerinden biri kesinlikle. san junipero dışındaki bölümlerinde ise sıralama yapmak oldukça zor. Ama en kötü bölümünün açık ara waldo olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Dizi ilk bölümüyle iddalı başlamıştı zaten ama bazı sahneleri etkileyici evet...

    YanıtlaSil
  3. Bu dizi izlenmez mi be...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.